Editorial

Traian Ungureanu – Europa unita sub camion?

 

Datorăm, şi azi, un rînd suplimentar de mulţumiri răzvrătiţilor plecaţi, în 1620, din Anglia spre America. Mayflower, corabia pornită peste mări, a navigat spre vest şi nu, mai scurt şi mai comod, spre est. Căutătorii libertăţii ştiau că nu au ce găsi în Europa.

Estimarea lor profetică se verifică, încă mai bine, după 400 de ani. Europa a pierdut, încîntată de sine, lupta cu asfixia birocratică, centralismul şi atîtea alte mijloace de înregimentare colectivă.

Urmînd ştirile scrise cu roata de camion, la Stockholm, Londra sau Berlin, s-ar zice că sfîrşitul Europei se încheagă din incidente care transformă, tot mai săptămînal, tragedia în fapt divers: iar le-a sărit ţandăra vecinilor musulmani de la 3! N-au primit asistenţa socială la timp şi au ieşit cu camionul în oraş. O fată de 11 ani zdrobită pe trotuar, la Stockholm – chestiune de trafic urban. Andreea Cristea, fără viaţă după 16 zile de agonie într-un spital din Londra – riscurile globalizării. Amîndouă încap uşor în minutul de reculegere care se va plimba, în această săptămînă, prin toate instituţiile UE. Şi încă mai e loc.

Adevărul pe care stau aceste tragedii zace, ignorat, la mare adîncime şi dă bilanţul Europei, după 60 de ani de UE. Ce a sărbătorit, în definitv, Uniunea Europeană la aniversarea de 60 de ani, dacă lăsăm la o parte numerele divizibile cu 5 sau cu 10?

După 60 de ani din ce în ce mai aroganţi şi îmbăţiaţi în iluzii, bilanţul spune că UE e pe punctul de a-şi rata menirea. Iar menirea UE era să se ocupe de Europa, de civilizaţia europeană şi de viitorul ei nesigur, nu de Germania şi de prezentul ei împănat. În momentul aniversării de 60 de ani, sărbătorită la summit-ul de la Roma, cu o luciditate de Marie Antoinette pe puntea Titanicului, UE poate raporta că a preluat o Europă divizată şi a reuşit să o dividă iar. Altfel. Mai fin. Cortina a fost înlocuită de un voal, iar fierul de ştampile.

Unificarea Europei înseamnă multe, dar nu şi un fel de a apăra Europa.

Mai întîi, a plecat Marea Britanie şi, cu asta, UE a pierdut cea mai veche şi mai demnă democraţie a lumii. Apoi, Estul a fost informat că nu ţine pasul, că e bun de programul euro-Rabla şi că trebuie să stea coada plutonului. UE a renunţat la flancurile de Vest şi de Est, amîndouă incapabile de idealismul avansat al centrului. În schimb, UE a reuşit unificarea cu Maghreb-ul şi cu tărmuri obscure ale Africii şi Asiei. ONG-uri agreate la Bruxelles şi alţi făcători de bine demografic s-au înfrăţit cu traficanţii de persoane libieni, culeg migranţii depuşi la mal şi îi aduc fără viză în Europa. Dacă mai lipseşte mai ceva, la sosirea în Europa, atunci e parcul de camioane, la dispoziţie, pentru curăţat zone pietonale. Între timp, controalele la intrarea în spaţiul Schengen se înăspresc. Est-europenii trebuie filtraţi.

La 60 de ani, Europa păstorită de UE e un scandal strategic, dublat de inhalaţii cu migranţi. UE nu poate garanta 1 metru de frontieră în Est şi o zi de viaţă în plus pentru necugetaţii care nu se pricep la slalom printre camioane, în Vest. Unificarea Europei înseamnă multe, dar nu şi un fel de a apăra Europa. Ştim deja că principalele reuşite ale UE sînt fedralizarea fără securitate şi migraţia fără sfîrşit. Amîndouă satisfac precis agenda anti-suveranitate şi pro-arabă a elitelor. Nici una nu are legătură cu consimţămîntul popular sau cu alte detalii depăşite ale democraţiei.

În toată această cacofonie sărbătorită ca model de fluenţă europeană, Estul e în situaţia cea mai nenorocită. Tocmai pentru că deştepţii, prosperii şi generoşii franco-germani n-au nimic împotriva unui armistiţiu permanent şi perdant cu Rusia, Estul rămîne gaj pentru lubrifierea marelui vecin. Nu, n-am fost vînduţi, dar avem un loc rezervat pe raft şi o etichetă cu preţul pe frunte. Aşa păţeşte cine nu vrea să guste cote de migranţi, are amintiri naţionale şi e corupt – cînd intolerabil, cînd pasabil – în funcţie de MCV şi de cotele ipocriziei la Bruxelles.

În fond, dacă e vorba, cu adevărat, de Europa, UE trebuia să facă orice pentru a menţine Marea Britanie şi Estul aproape de piept, aşa cum se ţin cărţile cînd ai un atu. Dar nu e.

Cum am ajuns aici? Simplu, pentru cei ce cred că istoria Europei nu e un roman greşit, complicat şi inexplicabil, pentru cine se rezumă la lozinci euro-progresiste. Pe scurt şi insuportabil, UE e acea formă de organizare a Europei care nu a luat parte la propria naştere.

Europa şi-a pus capăt zilelor, din a doua încercare şi război mondial, în 1945. Puterile învingătoare. Statele Unite, Marea Britanie şi URSS, au venit, fără excepţie, din spaţiul extra-continental. Partea atlantică, Statele Unite şi Marea Britanie, au încercat relansarea în Vest. Partea sovietică a trecut la colonialism, în Est. Rezultatul a fost Uniunea Europeană şi speranţa unei Europe care nu va greşi, iar, drumul şi va reuşi, cîndva, reunificarea. Ştim, acum, că aşa ceva e imposibil.

Socialismul, mascat doctrinar în nenumărate forme de centralism luminat, a cîştigat, din nou, partida. Liberalismul fondator a fost răstălmăcit migălos într-o idee lovită de streche şi domneşte, acum, în numele progresului, peste tot ce e Vest. Din acest unghi, se poate înţelege mai bine că plecarea Marii Britanii nu e urmarea un divorţ, cum zice o formulă frivolă, ci materializarea unei schisme. O ruptură amuţită o vreme şi căscată, iar, de febra care încearcă, pe continent, crearea unui Stat Unic, birocratic şi alergic la democraţie directă. Tradiţia britanică a liberalismului individual şi a suverantăţii parlamentare nu putea rămîne încastrată în colectivismul planificat al continentului.

Uniunea Europeană nu va dispărea, dar a încetat să mai fie viitorul Europei.

Dar cea mai importantă lecţie pe care UE o lasă în urmă, cu preţul unei Europe atît de slăbite, spune ceva mai serios: dacă nu se naşte dintr-un cutremur intern, democraţia e o stare fragilă şi trecătoare. Acolo unde rezistă şi refuză alianţa cu imitaţii incerte, democraţia s-a născut din războaie civile şi revoluţii, adică a venit dinăuntru şi niciodată din afară. Asta ne spune, mai departe, că, după 1945, Europa a fost primul caz major şi continental de import de democraţie. Iar Uniunea Europeană a compromis implantul. Tocmai pentru că nu a ştiut să respecte bazele istorice ale libertăţii şi s-a lansat într-o construcţie care reia vechi utopii europene despre progresul planificat.

Concluzia e că Uniunea Europeană nu va dispărea, dar a încetat să mai fie viitorul Europei. Măcar pentru cei ce nu îşi doresc o Europă Unită sub camion.

http://m.adevarul.ro/

Anunțuri

1 gând despre „Traian Ungureanu – Europa unita sub camion?”

 1. „…om de stanga, ce e rau in a fi socialist..ce e rau sa vrei…”

  Oamenii de stanga sunt cei mai mari paraziti sociali, hoti si criminali din istoria omenirii!
  Un socialist este un comunist fara mitraliera!
  Pe munca si pe banii tai, poti sa faci si sa fii ce vrei!
  Pe munca si pe banii altora nu ai nici un drept!
  Te miri cumva ca oamenii care muncasc si castiga bine inearca sa-si duca banii prin alte tari ca Ciporu, Panama, Monaco, etc? Atunci esti idiot nenica! Prea idiot pentru mileniul trei!

  La baza oricarei civilizatii stau libertatile economice nu confiscarea (rezultatelor) muncii si a capitalului unora si „redistribuirea” catre idioti si paraziti sociali. Civilizatiile se dezvolta si inalta in capitalism, unde ai libertati economice si individuale si se prabusesc in comunism si socialism, unde totul este centralizat si condus de idioti inepti ca tine care se fac stapani peste altii, munca si capitalul lor, in numele unor utopii egalitariste si falimentare.
  Acest lucru se intampla de cand lumea si pamantul. Cea mai veche dovada a capitalismului a fost o serie de placute de lut de pe vremea vechiului Babilon care erau nimic altceva decat acte de prorpietate, adica acte care autentificau un capital si dovedeau cine il detine. Dar si in epoca de piatra tot asa era: unul avea capre si tren pe care le pastea, adica avea doua forme de capital, iar altul producea unelte, adica alta forma de capital.
  Fara proprietate, capital si libetati economice nu poti sa ai nimic!

  Te miri cumva ca locatii gen Dubai in mai putin de 30 de ani se transforma din desert in metropola si centru economic, turistic si cultural iar investitorii si oamenii de afaceri din toata lumea, dau buzna acolo iar din Romania, Franta, Italia, Suedia si tot felul de cloace bolsevice fug cat vad cu ochii? Idiotule, taxele si impozitele in Dubai sunt ZERO, iar birocratia este doar la nivel de administratie de stat, nu la nivel de economie si afaceri!

  Idiotulle nu poti sa fii si nationalist, adica de dreapta si socialist, adica de stanga, in acelasi timp! Petre Tutea, marele nationalist roman spunea:
  (pentru o mai mare acuratete ar trebui 20 de ani)
  „Eu in tinerete, am fost om de extrema stanga. Si la maturitate, de extrema dreapta. Iar acum ma consolez cu calitatea mea de roman intreg. … Am fost in tinerete de stanga din generozitate. Pentru ca vorba ceea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, daca dupa 30 de ani mai esti de stanga si nu esti conservator, esti cretin. Confundam, in tinerete, comunismul cu comunitarismul.
  M-a intrebat un anchetator: De ce-ai vorbit impotriva noastra? … N-am vorbit. Pai, impotriva voastra vorbeste tot poporul roman. Ce sa mai adaug eu? Si mi-au dat 20 de ani de munca silnica fara motive. Mi s-a prezentat sentinta de condamnare ca sa fac recurs. La cine sa fac recurs, la Dumnezeu?

  Comunismul e cea mai mare aflare-in-treaba din istoria omenirii. COMUNISMUL E UN CANCER SOCIAL. Unde se instaleaza, ramane pustiu. … SI LA COMUNISTI SUNT STAPANI SI SLUGI, DAR EI SUNT IPOCRITI, PENTRU CA STIU EGALITATEA OAMENILOR NU POATE EXISTA NICAIERI.”
  http://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/tutea.htm

  Pune mana si citeste, pentru ca esti mai prost decat prevede legea!
  – The Law
  https://admin.fee.org/files/doclib/20121116_thelaw.pdf

  – Socialismul. O analiză economică şi sociologică.
  http://mises.ro/217/

  – Calculul economic în societatea socialistă
  http://mises.ro/265/

  – Birocraţia
  http://mises.ro/146/
  http://magazin.anacronic.ro/produs/birocratia-si-imposibilitatea-planificarii-rationale-regim-socialist/

  – Teoria socialismului şi capitalismului
  http://mises.ro/228/

  – Ce le-a făcut Statul banilor noştri?
  http://mises.ro/233/
  http://magazin.anacronic.ro/produs/ce-le-facut-statul-banilor-nostri/

  – De ce esueaza natiunile. Originile puterii, ale prosperitatii si ale saraciei
  http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/de-ce-esueaza-natiunile-originile-puterii-ale-prosperitatii-si-ale-saraciei-260233.html

  Daca tot vrei socialism, muta-te in Venezuela si mananca socialism pe paine!
  – Why is VENEZUELA a CATASTROPHY?

  – Socialism Nightmare: Venezuelans Now Eating Dogs, Cats and Pigeons to Survive

  – Venezuela: A Socialist Basketcase

  – The Fall of Venezuela. Prepare Yourself Accordingly

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s