Editorial

Flavio Goncalves – Lupta nationalist-sindicalista din Portugalia.

 

Când se menţionează de Naţional-Sindicalism, în general se aminteşte doar de versiunea spaniolă şi se ignoră cea portugheză, împinsă de la spate de Rolao Preto şi de mulţi alţi activişti. Naţional-sindicalismul a fost urât atât de dictatura noului stat din Portugalia cât şi de opoziţia comunistă, care dorea să uite că nu a fost singura mişcare politică persecutată de către guvern.

Nu vă voi spune despre istoria acestei mişcări, ci numai despre înclinaţiile politice care au făcut ca mebrii lor să fie numiţi „fasciştii” de către stângă, şi „comuniştii” de către dreaptă. A fost o mişcare orientată spre muncitori, care a avut, de asemenea, şi mulţi intelectuali. Aceştia purtau cămăşi albastre, albastru fiind culoare proletariatului portughez la acel moment.

Au militat pentru punerea în aplicare a unui salariu de familie pentru gospodine, considerând că a avea grija de casa şi de familia cuiva este o muncă foarte grea şi importantă, care ar trebui să fie răsplătită. Aceştia au avut sindicate muncitoreşti care au inclus atât fermieri cât şi muncitori din fabrică, alături de muncitorii cu guler alb şi guler albastru. Naţional-sindicaliştii portughezi nu au fost nici de „dreapta”, nici de „stânga”. Aceştia credeau că aceste etichete sunt doar un alt mod de a împărţi populaţia.

Au militat ca bogăţia să fi produsă doar prin muncă, nu prin speculaţii şi camătă aşa cum se întâmpla pe atunci, fiind o practică şi acum : „doar munca grea ar trebui să fie recompensată cu bogăţie”. Toate familiile ar trebui să aibă dreptul la o casa, fara ipotecă : „tu şi familia ta ar trebui să ai o casă fără a fi nevoie să plăteşti pentru ea băncilor pentru tot restul vieţii tale!”.

„Puterea locală ar trebui să fie foarte puternică, spre deosebire de puterea centrală, care corupe, astfel cum fac toate marile puterile”. Ei s-au opus, de asemenea, acumularii de poziţii politice, private şi guvernamentale, fiind foarte la modă şi în Portugalia de astăzi, unde politicienii muncesc pentru companii private şi chiar pentru unele companii deţinute de stat, colectând mai multe salarii din locuri diferite.

Naţional-sindicaliştii portughezi au fost, de asemenea, impotriva colonialismului : „Portugalia ar trebui să înveţe ceva din Commonwealth-ul britanic în loc să-şi păstreze dominaţia imperialistă”. Pentru că predicau un crez superior capitalismului, liberalismului şi comunismului au fost trimişi în exil, judecaţi şi trimişi în închisori de către guvernul de dreapta pe deoparte, şi atacaţi în stradă de către de „stângişti” şi comunişti care urau popularitatea lor în rândul clasei muncitoreşti.

Aceştia au fost denumiţi chiar şi „Naţional-comunişti” din cauza puternicului lor simţ al comunităţii naţionale, în acelaşi timp cu sprijinul un război al claselor/ierarhiilor(a asupriţilor împotriva asupritorilor) şi emanciparea muncitorilor. Există multe lucruri de descoperit încă despre această mişcare, având în vedere că dictatura noului stat a făcut tot posibilul să-i şteargă memoria după revoluţia Portugheză, iar democraţii au făcut exact acelaşi lucru. Mai avem încă mult de cercetat cu privire la această mişcare, care a adunat mii sub un singur banner, gata să lupte atât cu guvernu de extremă dreapta cât şi cu opoziţia de extremă stânga.

Reclame

2 gânduri despre „Flavio Goncalves – Lupta nationalist-sindicalista din Portugalia.”

 1. Ai luat-o razna in ultimul timp cu articolele tate socialiste si comunistoide deghizate ca si „nationaliste”. Atat comunismul cat si socialismul suntt doua utopii egalitariste falimentare care incearca sa puna o egalitate intre zidar, vacar, tamplar si doctor, inginer, arhitect.
  Mai idiotic de atat nici ca se poate.

  Miscarile socialiste si comuniste sunt fondate de catre niste șmecheri, si se bazeaza pe manipularea celei mai idioate, mai numeroase si mai de jos clase sociale: muncitorul si idiotii necalificati carora li se spune ca sunt saraci pentru ca „le fura bogatii munca” nu pentru ca sunt nescoliti sau pentru ca nu au meserii mai complexe si mai banoase.
  Evident ca șmecherii promoveaza suprataxarea si chiar confiscarea averilor bogatilor si dupa ce isi opresc o parte consistenta pentru ei, arunca cateva frimituri la prostime. In nici un caz nu-i spune prostului ca daca vrea un venit si o viata de inginer, atunci va trebui sa mearga la scoala si sa devina inginer. Mersul la miting si la sedinte de partid, nici nu te invata o meserie noua, mai banoasa, nu iti pune mancare pe masa si nici nu te face mai destept. Prostu nu poate sa inteleaga ca behaind in strada in strada nu rezolva nimic si este doar masa de manevra.

  Acum in mileniul trei, oamenii inteligenti si cu bani, pleaca din calea prostilor. Nu poti sa rationezi cu prostii. Socialistii si comunistii sunt batuti in cap, sunt frustrati si sunt masa de manevra a altora. Cu redusii astia nu o scoti la cap.

  Tie si altora ca tine, le scapa doua lucruri esentiale:
  1. nici o civilizatie-societate-natiune nu s-a nascut si construit pe socialism, comunism sau alta forma de egalitarism. De cand e lumea si pamantul. Tot timpul au fost unii mai inteligenti si mai putini la varf care i-au condus pe majoriatatea, mai putini inteligenti. Numai un idiot crede ca acest lucru se va schimba. Oamenii inteligenti investesc in ei si se dezvolta ca sa ajunga cat mai sus, oamenii prosti stau pe margine si behaie.

  2. inteligenta si capitalul nu cunoaste nationalitate si granite. Migreaza acolo unde este tratata cu respect si unde are conditii de a se dezvolta. Nu sta in gropi de gunoi egalitariste. Cele mai vechi contract de proprietate sunt niste tablite de lut de pe vremea Babilonului. Prosperitatea Babilonului era data de insusi sistemul economic care era CAPITALIST.. Toate natiunile si civilizatiile de succes au fost CAPITALISTE.

  Oamenii inteligenti cu cu capital fac exact asta:
  – 10,000 Millionaires Flee France (doar in 2016)
  https://www.the-american-interest.com/2016/04/01/10000-millionaires-flee-france/

  – Why millionaires quit Europe for sunnier climes
  http://www.cnbc.com/2016/03/31/why-millionaires-quit-europe-for-sunnier-climes.html

  La baza oricarei natiuni/civilizatii sta ECONOMIA, care trebuie sa fie libera, NU IDEOLOGIA egalitarista sau nu. Economia este o oglinda a realitatii. Ideologia de orice fel este nimic mai mult decat un cacat in ploaie. Tot timpul apar noi tampiti care vor sa impuna noi ideologii. Cum apar, asa dispar. Este doar o chestiune de timp. Economia nu va disparea niciodata si exista de cand lumea si pamantul..

  – Economics in One Lesson
  https://mises.org/library/economics-one-lesson

  – De ce esueaza natiunile. Originile puterii, ale prosperitatii si ale saraciei
  http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/de-ce-esueaza-natiunile-originile-puterii-ale-prosperitatii-si-ale-saraciei-260233.html

  – Avutia natiunilor
  http://www.elefant.ro/carti/business-economie/economie/avutia-natiunilor-170733.html

  Apropo… mi se face rau cand citesc asa ceva:
  „Au militat ca bogăţia să fi produsă doar prin muncă, nu prin speculaţii şi camătă aşa cum se întâmpla pe atunci, fiind o practică şi acum : „doar munca grea ar trebui să fie recompensată cu bogăţie”. Toate familiile ar trebui să aibă dreptul la o casa, fara ipotecă : „tu şi familia ta ar trebui să ai o casă fără a fi nevoie să plăteşti pentru ea băncilor pentru tot restul vieţii tale!”.”

  Nu numai ca merge pe ideea idioata a lui Marx „fiecare dupa puteri si fiecaruia dupa nevoi”, dar pupa in cur „munca grea” a muncitorimii, subcalificatilor si necalificatilor si EXCLUDE MUNCA INTELECTUALA A CELOR CU STUDII SI CALIFICARI INALTE, plus „venit garantat” pentru simplul motiv ca exista. Dac le e asa greu sa-si intemeieze si sa intretina o familie, atunci sa nu se casatoreasca si sa nu faca copii. In statele socialiste s-a ajuns in situatia ilara in care cei cu studii inalte abia reusesc sa-si cumpere o locuinta cu credite pe zeci de ani, sunt suprataxati in numele „egalitatii sociale”, fac 1-2 copii, iar prostimea are asigurata si casa si masa si face o droaie de copii. Parca spuneai ca ai un IQ de 170…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s