Filosofie

Scurt comentariu la Etica Nicohamica a lui Aristotel si de ce actualul stat roman trebuie distrus cu totul!

 

Am selectat pentru dumneavoastra un scurt fragment din Etica…

Cred ca nu ma poate banui nimeni de afinitati proudhoniene, nici macar in gluma – cu toate ca anarho-revolutionarismul s-a incris in agenda catorva miscari nationaliste din Europa secolului XIX, dar cred sincer si din tot sufletul ca disolutia actualului stat roman reprezinta cea mai buna varianta in privinta eliberarii poporului roman! Pur si simplu asa nu se mai poate, este prea mult! Mult prea mult!

Etica lui Aristotel, alaturi de Logikos si Discursul despre natura, reprezinta un punct de vedere cam greu de inteles si aproape imposibil de aplicat in ceea ce numim reprezentare reala a formei de guvernare: un sublim concept metafizic cat se poate de platonician, dar absolut corector pentru oamenii politici ce aleg calea aplicabila a virtutiilor si transformarea lor in reguli moralizatoare! Acest concept aristotelic are la baza volitivitatea actului de insusire aprioric: Fiinta intai si politica in slujba Fiintei! Cu toate ca este extrem de greu sa discutam despre o ontologie pur aristotelica in cadrul nicomahismului, avem totusi sentimentul ontic ce se desprinde din „fericirea” reziduala a actului politic prezentat de Aristotel! Atentie: Aristotel, in Discursul despre natura, ne atrage atentia ca fericirea este destinata exclusiv omului, animalul ne-beneficiind de perceptie a ce inseamna fericire si doar de placere a excitarii simturilor pe parcursul vietii terrane! La fel si in nicomahism si nota despre virtutea politica: omul politic se desprinde de lumea umana, de la sine se autoexclude, in momentul in care cade prada placerilor suprahedonice – iubirea de bani, dragostea de putere, transformarea puterii intr-o autocratie absurda – cum avem la Hegel si Locke, discursul manipulator, decreptitudinea sufleteasca, sordiditatea mediului politic in care activeaza, slaba asumare a prerogativelor de stat si asa mai departe!

A face comprehensibila si laudativa metoda de guvernare a unui stat, disjungem de cauza intiala si ne raportam la intreg aparatul de stat – Solidele lui Platon, cercul perfect, fundamentul trebuie asezat pe caracaterele multiple ce alcatuiesc intregul de care vorbeam anterior: stricarea merelor din cos daca unul este plin de viermi! Acest om politic despre care ne spune Aristotel, emitent de hotarari de stat si acte publice, transcede sfera umana si capata, oarecum as spune, o patina demiurgica: o lege poate trimite la moarte, o alta poate salva vieti! Dihotomia contrariului se vede cu ochiul liber, cu alte cuvinte nu necesita analiza filosofica: el, omul politic, merge pe drumul cu bolovani al virtutiilor si capata aura de desavarsire, nu merge pe drumul greu si alege calea usora = masca coruptiei si mimarea groteasca a actului politic stabilizator, in sine rauvoitor!

10 gânduri despre „Scurt comentariu la Etica Nicohamica a lui Aristotel si de ce actualul stat roman trebuie distrus cu totul!”

  1. Exista o solutie infinit mai simpla care ar putea fi aplicata la noi in mod direct: conducatori si politicieni dreptcredinciosi in dogma si traire, care, implicit, ar face si forma de guvernare irelevanta, fiind bazata pe intelepciune, onestitate si iubire de aproapele.

    Apreciază

  2. {
    „G: Earth became Evil’s laboratory to manipulate human DNA to best produce a slave race. You witnessed an exterior energy pattern combined with crippling genetic design. Evil experimented with humans to be as smart as possible for work animals and “pets,” but not smart enough to recognize their enslavement.”
    http://www.washingtonsblog.com/2017/05/sorry-honey-sacrificed-human-race-demons-life-debriefing-goddess-angels.html#more-67614
    }

    Apreciază

    1. „The structural failure of our political-economic system cannot be remedied by electing a new president or swapping failed political parties. The system is disintegrating, and slapping a “reformist” coat of paint over the dryrot cannot renew the structural timbers that have rotted to their very core.
      Identifying cycles can be a parlor game, but there is no denying that we’re deep into a disintegrative phase that will probably come to a head between 2021 and 2029. ”
      http://www.washingtonsblog.com/2017/05/fragmenting-status-quo-disintegrating.html#more-67612

      Apreciază

  3. Le-am spus și eu ceva politicienilor noștri corupți și sataniști, dar nu i-am uitat nici pe artiști:

    Sataniștii-s la putere

    În căderile de stele,
    În urgiile vărsate,
    Bogățiile furate,
    Sataniștii-s la putere.

    În iluzii deșănțate,
    Între oglinzi paralele,
    Ideologii efemere
    Stau acești pierduți în noapte.

    Politicieni de șatră,
    Tâlhari scoși la drumul mare,
    Rețete păgubitoare
    Scot din mintea lor damnată.

    Tot ce-i sfânt calcă-n picioare,
    Năucesc întreg poporul,
    Ciori ce croncăne în corul
    Țigănimii dereglate.

    Cedează tot la țigani,
    Precum centrul Timișoarei,
    În pandemia teroarei,
    Pentru voturi de golani.

    Cu barbarii-s înfrățiți,
    Cu criminalii notorii,
    La făină-n casa morii,
    La slănină împliniți.

    Stea slănino-făinoasă,
    În troznetul de surcele,
    În haremul de purcele,
    Cu diavolul stau la masă.

    La ,,Madona” desfrânată
    Se-închină ca la Fecioară,
    La cântăreața ușoară,
    Ce-i de diavol posedată.

    Pe Delia o invocă
    Ca pe zeița greșelii,
    Imagistica prostelii,
    Ce demonismul provoacă.

    Pe acel Tudor Chirilă,
    Cu expresii de netot,
    Cu retorică de mort
    Și rânjet de sarsailă.

    Pe acea Lora soioasă,
    Cu jelanii de cartel
    Din Anzii Cordilieri,
    Ce o face tot mai groasă.

    Pe șocata de Corina,
    Ce ca șarpe se prelinge,
    Ce infamia atinge
    Pân` pe muntele Găina.

    Pe Paula Seling în linii,
    Ce credința simulează,
    Cu ierarhii se distrează
    La Altar în fustă mini.

    Pe actorii americani,
    Actrițele scandaloase,
    Cu prestanțe neserioase,
    Făcând orice pentru bani.

    Pe maneliști ciorditori,
    Ce pleznesc de îmbuibare,
    Fiind în a iadului stare,
    Scârboși și devoratori.

    Apreciază

  4. Acuma e o și o latură tehnologico. științifico men in black. Io zic că vor să distrugă totul și pe noi în special că noi suntem nemuritori de la începuturi și se pare că e clar!! am fost SUNTEM ȘI VOM FI AICI ORICE AR FACE! Lumea de bon ton știe lucrurile high level!
    Deci cam așa se lucrează!!

    vă place?
    oare ce spun în realitate cei de la servicii, armată despre toate astea?

    Indiferent de profeții, unii vor face lucruri de Lumină aici întotdeauna, Dar ei nu au lăsat înscrisuri, că oricum se fură și măsluiesc!

    Apreciază

  5. De ce sa fie dizolvat statul roman ? Si , avem alternative ? Adica eu nu inteleg . Exista un stat pe lumea asta care sa fie un model de urmat ca organizare statala ? Si daca exista nu mai vine antihrist , nici apocalipsa …?
    Uite , de curand am inceput sa citesc „Viata si lucrarile Pr. Serafim Rose ” ; am ajuns la Partea a II a , n-am avansat foarte tare dar sunt cu totul absorbita de carte . Am primit , cu ceva ani in urma , aceasta carte in dar de la o prietena apropiata dar nu am putut-o citii pana zilele acestea . Am ajuns sa cred ca exista un „duh” al cartii care ” te cheama” sa o citesti intr-un anume moment al vietii. Daca pana acum am ignorat-o , acum nu ma pot dezlipii de ea .
    Referitor la tema articolului , dna. Aspazia Otel Petrescu spunea ca „lupta pare sa fie castigata de astia ” iar Pr Justin Parvu a spus „Solutii omenesti nu exista …” cat despre Pr Serafim Rose iata cateva citate din carte :
    nota : Eugene este Pr Serafim Rose dupa numele sau de dinainte de convertire la Ortodoxie .

    ” Eugene vedea cum in epoca in care traia totul va sfarsi intr-o infundatura , in nebunie si in disolutie . Iata ce a scris intr-o zi : [ ” Stim prea multe pentru a ne mai da seama ca iarna este unicul anotimp ,pentru ca este acum si intotdeauna .
    Orasul ,desi inevitabil , este totusi o masina de barbarizare ; insa , dincolo de oras , ramane „orbirea noastra ” . Era inevitabil ca pamantul sa fie pavat si omul sa se dezumanizeze , dar vai de aceia prin care vin aceste rele ! E o ironie ca nimeni nu mai crede in damnare , dar cu toate acestea toti privesc spre . La fel de interesant este faptul ca imaginatia noastra s-a ingustat asa de mult , incat nu ne putem imagina ceva mai decat o (aluzie la cartea lui Aldous Huxley „Minunata lume noua ” ) sau 1984 ( aluzie la romanul lui G. Orwell ) sau un . Probabil ca avem enorm de multe de invatat ,pentru ca am uitat atat de multe …. O , minunata fundatura noua !” ]

    Dincolo de fundatura lumii moderne , Eugene vedea iadul si osanda vesnica . Insa , cu toata respingerea lumii , el era totusi parte din ea , inca prins in capcana deznadejdii ei insinuante .
    Insa iesirea ai fusese la indemana in tot acest timp . Cativa ani mai tarziu , dupa ce , in fine, o va fi recunoscut , va scrie : [” Hristos este unica iesire din aceasta lume ; toate celelelate iesiri – extazul sexual , utopiile politice , independenta economica – nu sunt decat drumuri infundate pe care putrezesc lesurile nenumaratilor oameni ce le-au incercat „] .
    …………………………………………………..
    ” Iata ce scria la 28 februarie 1959 , intr-un pasaj hotarator , silindu-se sa-si infranga spiritul rebel prin acceptare si smerenie :
    [ ” Cata suferinta nu i-a pregatit Dumnezeu omului in veacul acesta ! De parca omul nu ar fi suferit indeajuns de-a lugul veacurilor . Dar nu : pur si simplu omul nu a realizat prezenta lui Dumnezeu in suferinta sa . Dumnezeu ingaduie ca omul sa sufere acum , fara a i Se dezvalui pe Sine drept pricina a acelei suferinte : El doreste sa-l aduca pe om la cea mai neagra disperare . Ce Dumnezeu crud trebuie sa fie acesta !? Nu, nicidecum , ci tocmai nemarginita dragoste a Sa Il face sa ne ingaduie atata suferinta . Omul s-a socotit pe sine indestulator si inca si acum , noi credem ca putem scapa de soarta noastra prin propriile eforturi .Scapare ! – aceste este singurul nostru gand . Sa scapam de nebunia , de iadul vietii moderne – aceasta este tot ce ne dorim . Dar nu este scapare !!! Trebuie sa trecem prin tot acest iad , sa-l acceptam , stiind ca dragostea lui Dumnezeu este pricina suferintei noastre . Ce agonie teribila ! – sa suferi asa , fara a sti de ce , crezand ca intra-devar nu este nici o ratiune . Ratiunea este dragostea lui Dumnezeu- o vedem oare stralucind in intuneric? – suntem orbi. „]

    ……………………………..
    ” Iata ce scria Eugene in jurnalul sau : [” Epoca noastra a fost invatata sa nu creada in nimic mai inalt decat mintea omeneasca , ci sa creada doar in ideile acelei minti ; de aceea , conflictele din zilele noastre sunt , iar ADEVARUL este departe de ele . Caci Adevarul se fla doar in comuniunea vie cu ADEVARUL CEL VIU , HRISTOS ; in afara de EL nu este VIATA , nu este ADEVAR ” ]
    In alte note , Eugene se exprima si mai transant : [ ” Adevarul este Iisus Hristos , Dumnezeu-Omul ; ratacirea este negarea acestui Adevar , ceea ce este tot una cu a dori sa fii asemenea lui Dumnezeu . Toti cei ce nu sunt cu EL , sunt impotriva Lui , caci EL este Adevarul , Adevarul a tot ceea ce este si al fiintei noastre celei mai profunde si oricine neaga aceasta , neaga totul. Indiferenta este ratacire – cel indiferent a ales deja sa nu-l primeasca … Atunci cand ne supunem cu adevrat Lui , Adevarului , Adevarul Se salasluieste in noi „] „

    Apreciază

Lasă un comentariu