Filosofie

Despre moartea inorogului si invierea filozofiei sau de ce lumea nu exista!

 

Cu cateva luni bune in urma, mai exact prin septembrie 2013, am citit o carte cu titlul sugestiv “Warum es die Welt nicht gibt” (de ce lumea nu exista), scrisa de un tanar filozof german. Autorul se numeste Prof Dr Markus Gabriel si este considerat marea revelatie in domeniu, in tara lui, fiind cel mai tanar profesor universitar de filozofie din istoria disciplinei. El a primit catedra de epistemologie (gnoseologie, teoria cunoasterii stiintifice) si filozofie moderna si contemporana, in anul 2009, la varsta de doar 29 de ani!

Dupa aparitia cartii sale “Warum es die Welt nicht gibt”, in primavara anului 2013, autorul a fost aplaudat si venerat de publicul larg (nespecialist), ca un superstar. Cartea a ajuns rapid in top 10 cele mai vandute carti non fiction din Germania. In sfarsit, poporul german avea un nou filozof de geniu cu care sa se poata mandri…

Am citit cartea lui si trebuie sa recunosc ca m-a impresionat. Pur si simplu mi-a dat o noua perspectiva asupra lumii.

Markus Gabriel sustine in cartea lui ca a creat un nou curent filozofic, o noua teorie a filozofiei, si anume neorealismul. Neorealismul lui Markus Gabriel este un amestec intre metafizica si constructivism, cladit in jurul unei teze centrale: Lumea nu exista. Ce exista sunt totusi o multitudine de lumi care coexista, fara a avea legaturi intre ele.

Profesorul paraseste ideea unei singure lumi, a unui Uni-vers in care toate lucrurile observabile si neobservabile se “intampla” si sunt strans legate intre ele. El descrie conceptul si ideea ca, de fapt, exista asa numitele “Gegenstandsbereiche” (planuri tematice, in care exista o anumita categorie de obiecte guvernate si legate intre ele de reguli specifice) si “Sinnfelder” (camp de perceptie, loc in care un obiect se manifesta).

Planuri tematice (Gegenstandsbereiche) sunt de exemplu: universul, planetele, care fac parte din planul tematic al fizicii, caracterizat ca o provincie ontologică a lumii.

Planuri tematice sunt însă și statele politice, visele, obiectele de arta sau gândurile noastre despre lume. In timp ce Sinnfelder (câmp de perceptie) se refera strict la locul în care se manifesta un obiect. Existenta = aparitie/manifestare intr-un Sinnfeld (câmp de perceptie).

In acest articol nu vreau sa insist asupra teoriei neorealismului lui Markus Gabriel, ci sa aduc in discutie o poveste interesanta si foarte frumoasa pentru mine, care este strans legata de Markus Gabriel si cartea mai sus amintita.

La inceputul acestui an, am hotarat sa iau legatura cu Dr Prof Markus Gabriel de la Universitatea din Bonn si sa-i cer drepturile de exploatare (copyright) pentru o editie in limba romana a cartii lui. Si cum cautam tot mai multe informatii despre neorealismul lui Markus Gabriel si despre persoana sa, am dat de un document cu titlul: “Did Markus Gabriel (University of Bonn) plagiarize my ideas”, scris de dmnul Gabriel Vacariu, de la Universitatea Bucuresti, in care autorul roman il acuza pe germanul Prof Dr Markus Gabriel ca a plagiat teza lui filozofica, conform careia “lumea nu exista, iar ceea ce exista sunt lumi epistemologic diferite”.

Sincer, initial am ras si mi-am zis ca nu se poate asa ceva. Dupa principiul ca nu are cum sa fie adevarat ce nu are voie sa fie adevarat… Insa dupa ce am cercetat problema mai indeaproape, am aflat din cercurile specialiste ca Markus Gabriel nu numai ca a “furat” ideile si teoriile lui Gabriel Vacariu, dar le-a si inteles si interpretat gresit formuland o teorie nonsens…:)))

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa iau legatura cu domnul Gabriel Vacariu si sa fac rost de cartile publicate de el. Le-am gasit pe toate AICI 

Ce pot sa va spun? Dupa ce l-am citit cu entuziasm pe Markus Gabriel, nu am crezut ca lectura lui Vacariu imi va aduce atatea lucruri si perspective noi. Abia dupa lectura lui Vacariu, am inceput sa inteleg mai bine ce incerca Markus Gabriel sa explice in cartea lui… Si mi-am dat seama ca Vacariu are dreptate in tot ce spune despre colegul lui german, si anume ca a furat ideile si teoria lui, insa fara a le intelege prea bine…

Cine este insa acest Gabriel Vacariu?

Vacariu a fost descoperit si promovat de cel mai mare filozof roman in viata, Ilie Parvu, care i-a oferit un post la Universitatea Bucuresti. Vacariu este in primul rand un filozof, in adevaratul sens al cuvantului. Adica cineva care ofera o explicatie (prin metode stiintifice) si o imagine globala asupra lumii in care traim (Weltanschauung).

El are o bibliografie interdisciplinara impresionanta (din domeniile IT, biologie, cognitive (neuro) science, fizica si mecanica cuantica) pentru un filozof, care l-a ajutat sa-si elaboreze teoria sa.

Vacariu a reinviat (nu reinventat) in opinea mea filozofia, care era deja de multa vreme pe linie moarta (Hawkins: the filosophy is dead), din cauza specializarii tot mai detaliate ale cercetarilor stiintifice si a capitularii filozofilor in fata oamenilor de stiinta. La ora aceasta, exista foarte putini filozofi care au abilitatile interdisciplinare ale lui Vacariu.

Frameworkul propus de el nu este numai fascinant ci si foarte bine construit, si ofera solutii la probleme stiintifice nerezolvate pana in prezent. Vacariu nu e usor de citit, pentru ca scrie DOAR in engleza si doar pentru lumea stiintifica, o limba engleza pe care nu o stapaneste foarte bine. A decis sa scrie doar in engleza pentru ca – asa mi-a marturisit el – nu a vrut sa-si piarda timpul scriind intr-o limba inexistenta pe harta filozofica a lumii.

Celor care vor sa-si faca o imagine (in limba romana) despre teoria sa, recomand aceasta lucrare scrisa de unul dintre studentii sai: http://filosofie.unibuc.ro/gvacariu/Mocanu%20Vlad%20-%20Paul%20licenta%20teza.pdf

Doresc insa sa mentionez ca este lucrarea de licenta a unui student pe teoria lui Vacariu si nu explica in intregime teoria, prin urmare nu e completa. Insa ce este scris, nu e gresit si merita citit.

Vineri, in data de 25.04.2014, am avut onoarea sa ma intilnesc personal cu domnul Gabriel Vacariu la Timisoara. Am semnat un contract de colaborare pentru editarea unei noi carti de popularizare a teoriei lui, in limba romana, germana si engleza.

In opinea mea, Vacariu este mult inaintea vremii sale si va dura ceva pana cand teoria lui va fi acceptata ca un nou standard/framework de lumea stiintifica. Mai ales pentru ca teoria lui desfiinteaza in mare parte gandirea filozofica si stiintifica actuala (bazata pe univers). Nu este de asteptat ca elita actuala mondiala sa accepte si sa adere la un nou Weltanschauung, care le arunca la gunoi munca de o viata.

Rolul pe care mi-l asum este sa-l promovez si sa-l sustin pe Gabriel Vacariu financiar si editorial in cercetarea sa, in speranta ca il voi putea ajuta sa se bucure de rezultatul muncii sale, inca in perioada vietii si nu postum, cum se intampla de obicei cu marii ganditori ai omenirii…

http://reactii.ro/

1 gând despre „Despre moartea inorogului si invierea filozofiei sau de ce lumea nu exista!”

  1. Bună DVP, ce este cu moartea inorogului? scuze nu am cum să dau amănunte dar nu cred că mi-ar place să încep o nouă lume a iluziei, a virtualului fără sens dacă nu știi să ieși din ea. Nici nu a fost prea bine pusă în aplicare actuala. Majoritatea sunt pierduți în ea fără a putea în vreun fel să și-o explice. Butonează ceva nedeslușit dar care le încântă simțurile. Începe o nouă eră DVP.
    Scuze nu pricep cum de dl. Vacariu nu scrie în română.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s