Dezvaluiri, Se intampla azi

Gunoaiele din Politia Romana – Siguranta si Incredere: protectie acordata clanurilor interlope din Romania, santaj, coruptie, hartuire! Mizerii infecte de militieni corupti!

 

Fostul director al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM) Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată, luni, de procurorii DNA, alături de alți comisari din cadrul ONPM, pentru abuz în serviciu și alte fapte asimilate corupției.

Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian-Augustin Bărăscu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu în formă continuată și influențare a declarațiilor.

Alături de Bărăscu, procurorii i-au mai trimis în judecată, în stare de arest, pe comisarii-șefi în cadrul ONPM, la data faptelor, Ion-Octavian Nanu, Felicia-Violeta Popa, Aurel Lehăduș și Dan-Cristian Pușcaș.

Au mai fost trimiși în judecată, în stare de arest la domiciliu, psihologul Andreea-Violeta Liță și comisarul șef în cadrul ONPM, la data faptelor, Marcel-Daniel Gomeajă și sub control judiciar directorul adjunct al ONPM, la data faptelor, Cristian Pintilescu, precum și comisarul șef în cadrul ONPM, la data faptelor, Viorel-Marcel Croitoru.

Procurorii DNA i-au mai trimis în judecată, în stare de libertate, pe comisarii șefi ai ONPM, la data faptelor, Răzvan-Gabriel Gheorghe și Ștefan Stan.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie — decembrie 2013, Adrian-Augustin Bărăscu, Felicia-Violeta Popa, Ion-Octavian Nanu și Andreea-Violeta Liță au constituit un grup infracțional organizat, grupare la care, în perioada 2014 — noiembrie 2015, au aderat și Viorel-Marcel Croitoriu, Marcel-Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduș, Dan-Cristian Pușcaș și Cristian Pintilescu, în scopul săvârșirii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În perioada 2014 — noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție”, informează comunicatul DNA remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, din banii destinați folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție, membrii grupului au achiziționat, de la furnizori preferați, bunuri și servicii destinate înzestrării ONPM, precum și destinate funcționarilor instituției, ori au achiziționat bunuri și servicii inutile ori neperformante.

„În perioada 2014 — 2015, Adrian-Augustin Bărăscu, în calitate de ordonator terțiar de credite la ONPM, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a folosit documente și date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecției martorilor, și anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei”, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 2014 — noiembrie 2015, Adrian Bărăscu, cu ajutorul inculpaților Felicia Popa, Ion Nanu, Viorel Croitoriu, Andreea Liță, Răzvan Gheorghe, Marcel Gomeajă, Cristian Pintilescu și Aurel Lehăduș, care au participat la întocmirea documentației aferente achizițiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

„O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul Poliției din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei”, spun procurorii anticorupție.

În aceeași perioadă, Viorel Croitoriu, Ion Nanu, Felicia Popa și Cristian Pintilescu, în calitate de împuterniciți ai directorului ONPM, beneficiind de ajutorul celorlalți membri ai grupului, au schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei totale de 41.698 lei alocate protecției martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 — noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziții directe și neperformante (sisteme de supraveghere video și alarmare), Adrian Bărăscu împreună cu alți membri ai grupului și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că nu a fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranță la domiciliu pentru martorii protejați.

Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protecției martorilor și vătămarea intereselor legale ale martorilor incluși în Program.

Pe data de 4 august 2015, inculpatul Adrian Bărăscu ar fi încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmații cu vădit caracter intimidant și amenințări, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale.

„În perioada decembrie 2009 — noiembrie 2015, în mod repetat, Adrian Bărăscu, Aurel Lehăduș și Dan Pușcaș și-au încălcat atribuțiile de serviciu, adoptând comportamente șicanatorii la adresa martorilor incluși în Program. Inițial, acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora și, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petițiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al MAI, fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective. Prejudiciul produs bugetului de stat, în maniera descrisă mai sus, se ridică la suma de 553.769 lei”, se arată în comunicat.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

https://www.agerpres.ro/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s