Neamul Romanilor

Traditii si obiceiuri transmise de la o generatie la alta in satul Scanteiesti / Taranii de aici lucreaza pe un costum popular si un an de zile.

 

Tradiția implică mult sacrificiu atâta vreme cât ea este respectată din bătrâni. Într-o societate în care timpul este rezervat iar munca depășește orice limite omenești, este evident că se pune preț tot mai puțin pe obiceiurile și tradițiile românești. Am cunoscut o mână de bătrânei din satul Scânteiești, comuna Izvoru Bârzii, județul Mehedinți, pentru care obiceiurile încă se mai respectă și după ani de generații. “Participăm la multe evenimente culturale, la șezători, acolo unde putem transmite măcar puțin din frumoasa tradiție românească. Torsul, țesutul, cusutul sau folosirea unor obiecte specifice acestor obiceiuri par lucruri științifice pentru mulți tineri din ziua de astăzi. E mare păcat faptul că nu se mai pune preț pe portul tradițional românesc, pe obiceiuri”, a spus Ștefan Floarii din satul Scânteiești.

Costume populare de mii de euro.

Pentru un necunoscător, un port popular poate însemna o îmbrăcăminte oarecare la care mai țin doar bunicii și străbunicii noștri. Realitatea stă însă altfel. Un port popular lucrat manual, cu materiale de calitate poate depăși câteva mii de euro, depinde de zona din care face parte. “Numai la această ie am lucrat aproape un an de zile. Aplicarea broderiei presupune multă trudă. Am acest costum de peste 80 de ani. Chiar dacă am vrea să mai confecționăm altele, să știți că nu se mai găsesc materiale de calitate”, a mărturisit Gheorghița Florea de 85 de ani din satul Scânteiești.

Ce înseamnă o șezătoare bătrânească?

Invitați speciali la “Ruga Orșoveană” cei trei bătrânei au dezvăluit câteva din subiectele care se discută la o șezătoare. “Încă mai participăm la astfel de întâlniri, în mai multe zone ale județului. Povestim despre sărbători, despre tinerețile fiecăruia dintre noi, despre tradiții și obiceiuri și chiar facem câteva demonstrații cu fusul sau furca de tors. Pe vremea când noi eram tineri era cu mult mai frumos. Acum încercăm să le transmitem acest obicei și tinerilor dar ei au alte lucruri în cap. Când eu eram tânără, la ora 19 trebuia să fiu în casă, altfel tata era în stare să mă omoare în bătaie. Azi, am auzit că tinerii pierd nopțile numai prin cluburi fără să fie trași la răspundere”, a spus Floare Cizmaru de 67 de ani. http://www.news-mehedinti.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s