Editorial

Presedintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad – Dumnezeu, Sfanta Biserica Ortodoxa si Neamul Romanilor!

 

„De-a lungul veacurilor, credința noastră creștină de aproape 2000 de ani și limba au reprezentat cei doi stâlpi ai dăinuirii poporului român, ai culturii noastre, în același timp elemente esențiale prin care ne-am integrat în cultura și civilizația europeană”, a spus Ionel-Valentin Vlad, în cadrul sesiunii cu tema „Identitate națională”, desfășurată în aula Academiei Române.

El a omagiat personalitatea lui Mihai Eminescu și moștenirea pe care a lăsat-o. „Mihai Eminescu nu a fost numai un poet de geniu, ci un spirit enciclopedic, un publicist curajos, un dramaturg și un prozator de talent. A fost făuritorul limbii române moderne sau, după inspirata caracterizare a lui Titu Maiorescu, ‘punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești’. Moștenirea lăsată de Mihai Eminescu este enormă. Frumusețea limbii românești, profunzimea gândirii, dragostea de patrie, de trecutul și de tradițiile poporului român, toate se regăsesc în opera lui poetică, de prozator și de publicist care a văzut lumina tiparului, dar și în manuscrisele rămase, adevărate exemple de trudă intelectuală”, a subliniat acad. Ionel-Valentin Vlad.

Eminescu si jidovii!

https://veghepatriei.wordpress.com/2017/06/03/am-selectat-pentru-dumneavoastra-cateva-articole-din-publicistica-domnului-eminescu-cine-erau-jidovii-inainte-sa-vina-calare-pe-tancurile-uniunii-sovietice-fapt-ce-a-dus-la-deportareaexterminarea/

Patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit în cuvântul său despre Biserica Ortodoxă Română și păstrarea identității naționale, afirmând că Biserica a cultivat în conștiința poporului român necesitatea păstrării limbii, credinței, unității și identității etnice.

Potrivit Întâistătătorului BOR, „limba română și credința creștină românească sunt componente fundamentale ale ființei și identității poporului român”, „negarea uneia dintre aceste componente” reprezentând „un atac asupra identității poporului român”.

„Astăzi, într-o lume globalizată și secularizată, nivelatoare de identități culturale pentru câștig de capital financiar imediat, România trebuie să-și păstreze identitatea și să își promoveze simbolurile și valorile spirituale”, a spus patriarhul Daniel, pentru care „piața globală și sistemul informațional mondial nu pot suplini pierderea identității spirituale a unui popor”.

Conștiința de neam evoluată în conștiință națională este hotărâtoare în perspectiva evoluției și păstrării identității unui popor, a subliniat, la rândul său, acad. Dan Berindei, președinte de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie.

Berindei a atras atenția că entuziasmul de la aderarea României în Uniunea Europeană s-a diminuat, multe dintre obiectivele de atunci fiind încă așteptate. El a punctat că ajungerea la nivelul de dezvoltare și prosperitate al țărilor europene depinde de efortul fiecăruia dintre români.

În cuvântul său, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a vorbit despre patrimoniu ca izvor al păstrării identității. „Patrimoniul nu este numai un prilej de cheltuire de fonduri pentru a-i întreține prezența în timp, patrimoniul este fundamentul pe care se construiesc prezentul și viitorul și un important factor de unitate și solidaritate, elemente de care societatea românească are nevoie în profunzimea tuturor straturilor sociale”, a spus Alexandrescu.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, a pledat pentru renunțarea la „pedagogia negativității pe care o practică media românească”. „Nu poți să deschizi vreodată televizorul să nu auzi ‘Ce vreți domne’, români, așa sunt!’. Nu e adevărat. Un popor care a dat niște poeți uriași și artiști, un popor care a dăinuit 2000 de ani și care a creat o cultură și o limbă, un popor care a stat secole de-a rândul sub stăpâniri străine și și-a păstrat și limba și identitatea nu este un popor de nimic, nu trebuie să-l jignim”, a spus Simion, răsplătit cu îndelungi aplauze.

El a atras atenția totodată că nu se poate vorbi fără noimă despre Biserică. „Biserica românească a fost, într-adevăr axul nației, împreună cu cultura, cu limba. Biserica ne-a ținut. Țărănimea română credincioasă ne-a ținut istoria noastră. Și cum țărănimea românească nu mai există, n-o mai poate ține, ar trebui s-o facă intelighenția românească”, a afirmat academicianul.

Reclame

2 gânduri despre „Presedintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad – Dumnezeu, Sfanta Biserica Ortodoxa si Neamul Romanilor!”

  1. Mitul „arestatului nevinovat” Experienţa trăită în arest i-a schimbat acestuia percepţia despre mitul „arestatului nevinovat”, mărturiseşte Traian Berbeceanu. „Despre identitatea colegilor de celulă nu o să vă vorbesc, deoarece nu am acordul acestora. Nu am păstrat legătura cu vreunul şi niciodată nu o să pot să spun, dacă erau sau nu vinovaţi de faptele pentru care erau arestaţi. Până atunci nu credeam în mitul , dar situaţia în care mă aflam m-a determinat să-mi reevaluez aprecierile. Văzusem pe pielea mea cât de uşor poţi să fi acuzat de fapte pe care nu le-ai comis, cât de simplu era să îţi fie fabricat un dosar bazat pe probe falsificate, cât de repede puteai să fii transformat dintr-o persoană liberă şi onestă, într-un . Iar acum, cred cu tărie că în locurile de detenţie din România, sunt închise multe persoane nevinovate, victime ale unor erori judiciare sau mai rău, victime ale unor alţi ticăloşi! Fiecare dintre colegii din celula în care fusesem aruncat avea propria-i poveste de viaţă. Se discuta despre familii şi copii, cu mândrie şi dor, despre cariere profesionale până nu demult absolut onorabile, acum ruinate complet. Singura din fiecare celulă, era televizorul. Ceilalţi arestaţi, văzuseră în zilele anterioare, dezbaterile televizate din jurul „cazului Berbeceanu” şi înţeleseseră ticăloşia a cărei victimă eram. Atunci când am fost băgat în camera lor, îmi ştiau deja povestea, astfel că m-au primit bine şi m-au încurajat. Deoarece nu aveam de niciunele, unul dintre aceştia mi-a dat un pantalon de trening, altul o bluză şi un tricou, pe care să le folosesc până primeam vizita soţiei. Aceştia m-au , împărţindu-şi generoşi cu mine alimentele, fructele, apa plată, cafeaua sau ţigările, dându-mi împrumut o cartelă telefonică pentru a-mi putea anunţa familia şi avocaţii, despre aceea că fusesem transferat la Bucureşti. Înainte de orice, toţi erau oameni, arătându-mi-se deosebit de sufletişti, empatici, săritori, amabili, dincolo de pentru care se aflau în acel loc.

    Citeste mai mult: adev.ro/osjbm9

    Apreciază

  2. In cati ani se formeaza niste elite , sau mai bine zis in cate secole ? Ma tem ca nu mai e timp pentru asta si trebuie lucrat cu aluatul care este in prezent . Nu , nu suntem un popor de nimic desi ni se inoculeaza ideea de mai mult de 30 de ani . Dar ce se poate face sa-si recapete demnitatea poporul asta abuzat si luat de prost ?
    Eu, personal , nu am asteptari de la „intelighentia „romaneasca . Am 49 de ani, ma mai copilaresc din cand in cand dar nu-mi permit naivitati din-astea . In viata mea personala cand am probleme reusesc sa ma misc eficient in a le rezolva. Eficienta asta nu o regasesc la nici un nivel in tara asta . Suntem o tara in care o chestiune banala naste un munte de alte probleme .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s