Se intampla azi

Gunoiul bolnavul psihic Dan Tapalaga, ofiter SRI, la un pas de inchisoare! Nu va place cand sunteti scuipati in ochi de drogatii din SRI?

 

Fostul consilier al ministrului Macovei, Dan Nicolae Tăpălagă, a intrat în arhiva SIPA pe 6 ianuarie 2005, dar a fost angajat de minister abia pe 17 ianuarie 2005.
Dezvăluirile făcute de cotidianul Evenimentul zilei despre arhiva SIPA ar putea duce la deschiderea de dosare penale pentru infracțiuni care privesc siguranța statului și accesul la informații clasificate SSID. Așa cum EVZ dezvăluia, printre cei care au trecut primii, în mod ilegal, pragul arhivei, se află fostul ministru Monica Macovei și jurnalistul Dan Tăpălagă. Cei doi nu aveau certificate de la ORNISS (Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat) și mai mult, Dan Tăpălagă era o persoană de pe stradă la acea dată, nefiind angajat al ministerului.

Arhiva Serviciului Intern de Protecție și Anticorupție din Ministerul Justiției a stârnit, de-a lungul timpului, vii controverse. Jurnaliștii EVZ au arătat, încă de la începuturile scandalului, că multe persoane au intrat în arhivă cu și fără avizul necesar pentru studierea documenteleor clasificate, unele chiar SSID (secret de serviciu de importanță deosebită), care se aflau acolo.

Astfel, chiar în prima zi de mandat, în 6 ianuarie 2005, proaspătul ministru al Justiției, Monica Macovei, a fost cea care împreună cu jurnalistul Dan Tăpălagă au intrat în arhivă. Cei care i-au însoțit, ofițerii SIPA, au solicitat atunci certificate ORNISS pentru Monica Macovei și Dan Tăpălagă.

Doar că ministrul Macovei a susținut că nu are nevoie de un astfel de document și că are informații că se pune la cale incendierea arhivei. Conform declarațiilor celor prezenți atunci la eveniment (amănuntele au apărut într-o notă scrisă de un fost ofițer SIPA, publicată de EVZ), Monica Macovei și Dan Tăpălagă au stat, de la orele 20 până în dimineața zilei de 7 ianuarie, orele 02.

Mai mult, la plecare au luat cu ei registrul care conținea evidența operativă a documentelor secrete și un CD, scrie în notă ofițerul SIPA. Dar Dan Tăpălagă nu era angajat al ministerului și nici nu deținea un certificat care să-i confere dreptul de a avea acces la informații clasificate.

Conform datelor trimise de la Ministerul de Justiție, în urma solicitărilor EVZ, Dan Tăpălagă a fost angajat începând cu data de 17 ianuarie 2005. „Domnul Dan Tăpălagă a fost încadrat la Ministerul Justiţiei în perioada 17.01.2005 – 03.05.2005 în funcţia de consilier personal la Cabinetul ministrului Justiţiei, Monica Luisa Macovei. Sarcinile şi atribuţiile consilierului personal al ministrului sunt stabilite direct de către demnitar”, ne-au comunicat cei din Justiție.

Mai mult, coform unor surse din Oficiul care emite certificatul ORNISS, Monica Macovei a primit pe numele său acest document abia în luna aprilie, adică la trei luni după descinderile în arhiva SIPA.

Totodată, aceleași surse susțin că Dan Tăpălagă nu a avut niciodată certificat ORNISS. Dan Tăpălagă confirmă că a văzut dosare la care nu avea acces Într-o declarație dată presei, jurnalistul Dan Tăpălagă a susținut : „Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începututl lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a trasmis informația că se va încerca distrugerea/incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe ofițerul SIPA, Ovidiu Stoian, la minister și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA (n.r.- clădirea Administrației Penitenciarelor), spune Dan Tăpălagă.

http://evz.ro/

Reclame

1 gând despre „Gunoiul bolnavul psihic Dan Tapalaga, ofiter SRI, la un pas de inchisoare! Nu va place cand sunteti scuipati in ochi de drogatii din SRI?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s