Miscarea Legionara

Articol de propaganda legionara! Traiasca Legiunea si Capitanul!

 

Am continuat tot timpul iernii cu organizarea de cuiburi, în primãvarã am început iar cãrãmidãria de la Ungheni si grãdinãria de la D-na Ghica. În aceste douã locuri munceam, fãcând cãrãmizi sau grãdinãrit. Vroiam sã facem un alt cãmin, pentru cã în acesta nu eram siguri cã vom mai putea rãmâne, deoarece se intentase proces contra noastrã, ca sã fim dati afarã.

În aceastã muncã grea ne înfrãteam tot mai mult, ne simteam mai aproape de toti cei ce muncesc, din ce în ce mai departe de toti acei care trãiesc din munca altora.

Munca ne completa educatia noastrã mai mult decât prelegerile unui profesor universitar. Acolo ne învãtam sã învingem greutãtile. Ne oteleam vointa. Ne întãream trupurile si ne deprindeam cu viata asprã si severã, în care nici o plãcere nu-si mai avea loc în afarã de aceea a multumirii sufletesti. Acolo a venit „Frãtia de Cruce” de la Galati cu tocu, Savin, Costea si celelalte frãtii.

Radu Mironovici a învãtat sã conducã bine camioneta si, ajutat de Eremeiu, fãcea curse ducând pasageri de la Iasi la Mânãstirea Vãratic, Agapia si Neamt. Totusi, din cauza verii, care totdeauna e mai sãracã, am fost nevoit sã mã împrumut de la Banca „Albina” din Husi, ipotecând casa tatãlui meu, cu suma de lei 110.000,pe care am împãrtit-o, o parte la cãrãmidãrie, o parte la plata ratelor camionetei si o parte la publicatii legionare. Neputând-o achita nici pânã astãzi, ea s-a ridicat la suma de 300.000 lei.

Tot în acea varã, ne-am apucat si de comert, ca sã putem câstiga un ban pentru Legiune.

Jidanii detin comertul cu zarzavaturi aproape pe toate pietele târgurilor din Moldova.

Trei echipe de legionari (studenti) au fost însãrcinate cu comertul cu zarzavat. Aceste echipe cumpãrau marfã de pe piata Iasiului, încãrcând 300-400 kg în camionetã si cãdeau ca o pacoste asupra jidanilor, scãzând preturile la jumãtate.

Reclame

2 gânduri despre „Articol de propaganda legionara! Traiasca Legiunea si Capitanul!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s