Filosofie

Otrava „democrata” care ucide Natiunea Romana! Ce spune profesorul Vasile Musca, in lucrarea despre Platon, din cadrul Facultatii de Istorie-Filosofie a Facultatii „Babes-Bolyai”.

Reclame

6 gânduri despre „Otrava „democrata” care ucide Natiunea Romana! Ce spune profesorul Vasile Musca, in lucrarea despre Platon, din cadrul Facultatii de Istorie-Filosofie a Facultatii „Babes-Bolyai”.”

 1. este adevarat dar atentie cu ce se va inlocui. aceste idei se vor raspandi mult in anii apocalipsei. antihristul va instaura dictatura bazandu-se pe critica democratiei

  Apreciază

 2. Pentru weekend…
  As dori sa va recomand un film care m-a impresionat . Kingdom of Heaven – Regatul Cerului (2005) .

  „Punctul de pornire in destinul eroic al lui Balian (Orlando Bloom) il constituie intalnirea cu un cruciat, cavalerul Godfrey of Ibelin (Liam Neeson). Dezvaluindu-i faptul ca este tatal sau, Godfrey ii arata lui Balian ce inseamna cu adevarat rangul de cavaler si il ia cu el in Regatul Cerului, in Sfanta Cetate a Ierusalimului.”

  Apreciază

 3. Si tot despre eroi ( subiectele mele preferate) . Anul trecut pe vremea asta am dat peste un film indian …altfel facut decat cele de duzina , adica megafilm .

  ” Bajirao Mastani (2015)”

  ” BAJIRAO este unul dintre cele mai mari eroi necunoscuți din istorie; un Maratha Peshwa care a rescris adevărata esență a iubirii și și-a apărat fără teamă regatul, purtând peste 47 de războaie lungi.

  Vă prezentăm o poveste epică despre unul dintre cele mai mari războinici ai Indiei și povestea de dragoste a acestuia. O poveste de dragoste ce nu poate fi uitată și care, de-a lungul secolelor, a inspirat națiunea.

  Ca să aducem Bajirao Mastani/Glorie şi iubire mai aproape de cititorii noştri, iată o comparaţie: ce s-ar fi întâmplat dacă creştinul Mihai Viteazul s-ar fi îndrăgostit de o musulmană şi, deja căsătorit, ar fi vrut să trăiască alături de ambele neveste în reşedinţa sa? Protector al creştinătăţii şi membru al Ligii sfinte creştine, Mihai s-ar fi trezit în mijlocul unui scandal în care ar fi trebuit să aleagă între glorie şi iubire. Ei bine, aceasta este povestea din premiera Bajirao Mastani, doar că aici eroul e hindus, războinic legendar şi lider politic al imperiului Maratha.

  Unul din marile succese ale cinema-ului bollywoodian din 2015, recompensat cu cele mai importante Oscaruri indiene (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor principal, printre altele), Bajirao Mastani ne poartă acum 300 de ani, când imperiul maratha duce o amplă campanie de cucerire în nordul controlat de mughalii musulmani. Tânărul Bajirao (Ranveer Singh) este numit peshwa (un premier a cărui sarcină nu este să stea în şedinţe, ci pe câmpul de bătălie) şi îşi dovedeşte imediat priceperea în luptă.

  Căsătorit de zece ani cu Kashi (Priyanka Chopra, revenind la cinema-ul indian după succesul din SUA cu serialul Quantico), Bajiro o întâlneşte pe Mastani (Deepika Padukone, partenera lui Vin Diesel în viitorul xXx: The Return of Xander Cage), o tânără luptătoare musulmană. Dar ce te faci când, întors acasă cu Mastani, Bajirao va trebui să înfrunte furia familiei, a preoţilor şi mai ales dezamăgirea dragei lui Kashi? Va fi dragostea lui pentru Mastani sacrificată pentru o viaţă în linişte? Soarta întregului imperiu marathi stă în alegerea lui Bajirao: gloria sau iubirea.

  Inspirat de una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste indiene, filmul lui Sanjay Leela Bhansali profită din plin de perioada în care are loc acţiunea. Vei vedea forturi gigantice, scene de luptă cu mii de figuranţi, încleştări cu armele vremurilor şi decoruri somptuoase. Niciun efort financiar nu a fost precupeţit pentru a sublinia tentaţiile din viaţa lui Bajirao, cel mai puternic bărbat din imperiul ce ocupa jumătate din suprafaţa Indiei de azi. Eroul va descoperi că puterea sa nu este absolută şi că aceasta depinde în mare măsură de cât de mulţumiţi sunt cei din jur. Înconjurat de intrigi, manipulare şi negocieri până şi cu cei mai apropiaţi membri ai familiei, Bajirao va învăţa (şi ne va învăţa) cât de fragile sunt confortul şi fericirea.

  Bhansali a aşteptat 15 ani ca să obţină undă verde pentru acest proiect de suflet, iar asta se vede în grija cu care îşi foloseşte armele pentru a aduce pe ecran un spectacol grandios. Un specialist al simbolisticii culorilor, regizorul a folosit armate de scenografi pentru a reînvia grandoarea epocii, în decoruri pe măsura poveştii de dragoste dintre Bajirao, Mastani şi Kashi. Chiar dacă evoluţia personajelor poate surprinde la un moment dat, iar Ranveer Singh îl interpretează uneori pe erou ca un băieţaş răsfăţat, iau ochii coregrafiile şi energia interpreţilor.

  Dar, mai mult decât Bajirao, impresionează poveştile celor două personaje feminine. Aflate la apogeul carierei, Chopra şi Padukone sunt foarte convingătoare în rolurile soţiei de drept, Kashi, şi cel al „uzurpatoarei”, Mastani. Kashi reacţionează cu demnitate la ceea ce consideră o trădare din partea soţului ei, în timp ce Mastani luptă pentru propria poveste de dragoste. Este posibilă convieţuirea celor două femei? Bhansali rezolvă acest conflict într-unul din cele mai spectaculoase momente ale filmului, un montaj în care roşul, culoarea dragostei, a furiei, dar şi a purităţii (în religia hindusă), este fundalul unor extraordinare răsturnări de situaţii din care personajele vor ieşi schimbate definitiv.

  De văzut pe un ecran cât mai mare.”

  Apreciază

 4. La vremea respectiva am fost fascinata de personaj si am facut investigatii pe net . Gasisem niste marturii pe care le-am tradus din engleza dar nu mai am link-urile , am pastrat doar ce am tradus.

  Baji Rao Ballal Balaji Bhat cunoscut pe larg sub numele de Baji Rao I, a fost cel mai mare fiu al Balaji Vishwanath și Radhabai. El a servit ca prim-ministru (Peshwa) la al IV lea Chhatrapati (împărat) la Shahu Raje Bhonsle. Ispravile lui antice de pe campul de lupta au declansat pretuirea tuturor .

  războinic neînfricat

  Jadunath Sarkar, intr-o prefață din V.G. Dighe descrie expansiunea lui „Peshwa Bajirao, I și Imperiul Maratha „: „Bajirao a fost un providential lider innascut de cavalerie în lunga și distinsa galaxie de Peshwas, Bajirao Ballal a fost inegalabil pentru geniul sau original si indraznet precum și in volumul si valoarea realizarilor lui ”

  A luptat in peste 41 bătălii majore și nu a pierdut nici una. Principalul motiv din spatele succesului său a fost departamentul puternic de informații pe care l-a construit. Agenția de inteligență a fost atât de puternică încât au avut mereu la dispozitie toate informațiile despre locul inamicului său. Felul lui de a păstra trupele sale motivate în câmpul de luptă a fost o altă practică unică; purta steagul de culoarea sofranului ridicat la mare inaltime ,steag in forma de coada de randunica , ce simboliza sacrificiul , scandând „Har HAR Mahadev ‘.

  Noaptea nu e facuta pentru somn

  Un razboinic neinfricat , Bajirao i-a spus odata fratelui sau :” tine minte , ca noaptea nu are nici o legatura cu somnul, a fost facuta de Dumnezeu cu scopul de a strabate/cuceri teritoriile detinute de dusmanul tau . Noaptea este scutul tau , pavaza ta impotriva tunurilor si sabiilor cu mult superioare ale fortelor inamicului tau .”
  A fost unicul Prim Ministru razboinic cu grad de general care nu a pierdut nici o batalie in 20 de ani de cariera militara. Era vesnic victorios .

  Nu avea egal pe campul de lupta .
  Conducerea sa politică și militară a fost de neegalat , lucru care l-a ajutat să extindă Regatului Maratha de la Deccan la multe părți din nordul Indiei, aducând o parte importantă a apoi India sub controlul Imperiului Maratha si imparatului Shahu I. Chiar și generalul Montgomery, în scrierile sale , a confirmat carisma lui Bajirao pe câmpul de luptă invocând modul în care niciodată (Baji Rao) nu a pierdut o luptă.

  Kashibai si Mastani
  La fel ca popularitatea sa in razboi , viața sa personală era in centrul tuturor discuțiilor. Chiar fiind un hindus pur, Bajirao s-a căsătorit de două ori. El a avut copii de la prima lui sotie Kashibai precum si de la Mastani. Aceasta din urmă fiind a doua sa soție, și fiica unui hindus, Maharajah Chhatrasal, nu a fost acceptată din toată inima în casa Peshwa. Dar, saga lor de dragoste neinfricata a avut dimensiuni si origini diferite .

  Dragoste la prima vedere?

  S-a spus că Mastani a fost dansatoare la curtea tatalui ei – regele Chhatrasal iar Bajirao s-a indragostit de ea în timpul primei sale întâlniri cu Chhatrasal. În timp ce unii istorici spun că tatăl lui Mastani i-a dat lui Bajirao, în semn de recunoștință pe fiica lui pentru recastigarea tronului său . O altă părere afirmă că ea era concubina sau amanta lui Bajirao, chiar dacă ea a fost casatorita cu el în mod legal .

  O neinfricata poveste de dragoste
  In pofida respingerii sociale a dragostei si a casatoriei lor ,
  Bajirao si Mastani au evoluat intr-o profunda conectare sufleteasca . Ca o expresie a dragostei sale, Bajirao ia acordat titlul de „Jagir Banda” fiului Shamsher pe care l-a avut cu Mastani. Potrivit folclorului popular, Mastani s-a sinucis după ce a auzit moartea lui Bajirao, ar fi băut otrava dintr-un inel pe care ea-l purta. Alții spun că ea ar fi sărit în rugul funerar al soțului ei comitand sati. Nici o documentație nu este disponibilă pentru a confirma acest lucru.

  Alcoolic

  Până la aceasta data , Baji Rao se crede că ar fi murit din cauza efectelor unui accident vascular cerebral pricinuit de căldură. Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu este că faptul că simptomele de proasta stare de sănătate ale lui Bajirao sunt identice cu cele pe care le suporta o persoană care incearca sa se abtina de la alcool. De vreme ce mama lui Baji Rao, Radhabai, a luat un jurământ de la el să renunțe la alcool, pentru ca Mastani să fie eliberata din arest la domiciliu ca să fie trimisa la el. În cele din urmă, când venit la el o veste că Mastani nu mai era, Bajirao a murit la 28 aprilie, anul 1740.

  moartea lui Mastani

  Mitul tradițional spune că Mastani a murit după primirea vestii morții lui Baji Rao. Dar, în realitate, Mastani a murit mai devreme, moartea ei a fost ținuta secret până când toate ceremoniile de „Janeu Pujan” în casa Peshwa erau tinute până în martie 1740 și abia apoi vestea a fost lăsat să ajungă la Baji Rao. El a stat departe de toate ceremoniile, în semn de protest împotriva refuzului mamei lui – Radhabai – de a permite lui Krishnarao sau Shamsher ( fiul lui Bajirao si al lui Mastani) să aibă „ceremonia firului” , împreună cu frații săi vitregi mai tineri.

  Cei mai buni din ambele lumi

  Mastani a fost victima unui asasinat sever ca si personaj istoric ; ea a fost coborata la conditia de ” dansatoare musulmană” de către istorici. Dar, de fapt, ea a fost o Kshatrani, o prințesă din Bundelkhand, fiica Maharajahul Chhatrasaal Bundela, care a fost propagator șef al credinței Pranami care a căutat să aducă laolaltă Islam și hinduism. Ea a fost un bhakt Krishna, care avea sa se piarda/consume atât în ​​devotamentul ei incat ea avea sa se ridice ca sa danseze ținand in maini atât vrats cat și roza, si sa cante bjan si sa daruiasca namaaz

  Iubirea nu cunoaște bariere / granite

  Ea ( MastanI) a fost antrenata în toate artele marțiale, politică și diplomație, toate treburile de administrare casnica cat si in arta de înfrumusețare in acelasi timp fiind si un agent de informații prin excelență, departe de a avea competente in muzica si dans . Mastani a fost o victima a nedreptăților oamenilor. Ea a fost o nora a cărei zestre , fie sub formă de bani, terenuri, inteligență sau sprijin militar, a făcut din Peshwas cel mai puternic clan din timpul lor facand din Bajirao-Mastani, o poveste de dragoste veșnică demna de a fi amintita peste veacuri .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s