Uncategorized

Bogdan Liviu, tanar filosof – Nostalgia copilariei. Frumos, foarte frumos…

Mi-e dor de salata de roșii din copilărie, când eram în Craiova și o făcea bunica. Și de brânza aceea de la țară pe care o lua de la o vecină, o bătranică plină de farmec – o mai trăi azi, o mai vinde? Am luat roșii ecologice, roșii toxice, roșii verzi, roșii nerușinate – nimic nu e la fel. De 10 ani încerc, cu obsesie, resemnare si pasiune, să fac și eu o salată de roșii. La mine iese o mizerie. Mai bine mănânc feliuțe de roșii și brânză pe lângă, pe cine păcălesc? De ce mai amestec, la ce bun? Nu mă vede nimeni, pentru ce acel teatru ieftin? Eu însumi știu că sunt o farsă, că tot ce fac acolo e o fraudă – aia nu e salată de roșii. De ce mai cumpăr ceapă? Ar trebui să o arunc și să cad la pământ, să-mi cer iertare omenirii, sunt un impostor – știu prea bine că n-am harul de a face salată de roșii. Din disperare, am incercat sa trisez, s-o comand, s-o iau făcută – ce scandal! Cu greu m-am abtinut sa nu tip, sa nu ma iau la bataie. O săptămâna am stat în depresie. Venea o tipă și-mi punea pe masă o coajă de roșie și în meniu scria cu majusculă salată de roșii… Nici pic de gust. Of, copilărie care-ai murit… Țin minte cum întindeam ca un obsedat în acea Zeamă – care n-are egal pe lume. Pentru mine acel gust e tot ce-am vrut sa le ofer oamenilor prin scrisul meu, sa citesti si sa razi, sa zambesti, sa fie acea voiosie, pofta nebuna, viata! Nu cunosc gust mai plăcut (poate doar un sarut de indragostit) decât ce rămânea din Salata de Roșii – îmi asum majusculele, nu arunc cu complimente aiurea, rămân onorabil, decent, obiectiv, cumpătat. Aș spune mult mai multe, dar nu vreau să o jenez, să fac Salata de Roșii să se simtă prost. Brânza mi-a ramas o enigma, ca parfumul unei foste iubite din tinerete, retin doar c-avea cerculețe in ea, țin minte asta cum iti aduci aminte de zilele de soare cand isi aranja parul involuntar – doar asa-ti aduci aminte c-a existat candva o primavară. Încerc să iau brânză cu cerculețe, care să-i semene. Toate însă sunt sărate, prea sărate “omenesc, prea omenesc”. Iar cele dulci, parcă n-au imaginație… te plictisești așa cu ele, ca cu o femeie frumoasă care știe doar s-arate bine. De ce n-aș spune-o? Iubesc Salata de Roșii! Ea, însă, m-a uitat. Si cand ma gandesc ca niciodata nu i-am multumit bunicii, crezand ca e la-ndemana oricui sa faca o salata de rosii, ca mi se cuvine acel paradis!

4 gânduri despre „Bogdan Liviu, tanar filosof – Nostalgia copilariei. Frumos, foarte frumos…”

 1. Pe măsură ce Uniunea Europeană trece să impună primele sale sancțiuni asupra Republicii Populare Chineze în ultimii 30 de ani, trimisul-șef al națiunii socialiste în UE a emis un avertisment sever cu privire la ceea ce urmează dacă ar continua.

  „Sancțiunile bazate pe minciuni ar putea fi interpretate ca subminând în mod deliberat interesele de securitate și dezvoltare ale Chinei”, a declarat marți ambasadorul chinez în UE Zhang Ming într-un eveniment online organizat la Centrul de politici europene, un grup de reflecție cu sediul la Bruxelles. El a promis contramăsuri „hotărâte, dar moderate”.

  „Vrem dialog, nu confruntare. Cerem părții UE să se gândească de două ori. Dacă unii insistă asupra confruntării, nu vom da înapoi, deoarece nu avem alte opțiuni decât să ne îndeplinim responsabilitățile față de oamenii din țara noastră. ”
  Anterior miercuri, doi diplomați ai UE au declarat pentru Reuters că blocul din 27 de națiuni a decis sancțiuni împotriva a 11 diplomați chinezi pentru „încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri” în regiunea autonomă a Xinjiangului, o provincie occidentală în care SUA și alte câteva națiuni au acuzat Beijing al persecutării minorităților musulmane.

  Potrivit South China Morning Post , sancțiunile includ restricții de călătorie și confiscarea activelor și vor fi discutate în cadrul unei ședințe ministeriale din 22 martie înainte de luarea unei decizii finale.
  Acestea sunt primele sancțiuni pe care UE le-a adus Chinei din 1989, când guvernul chinez a fost acuzat că a suprimat libera exprimare după ce a apărat o tentativă de insurecție la Beijing de către forțele de dreapta din Partidul Comunist din China.

  Luna trecută, Olanda a devenit prima națiune europeană care a numit situația din Xinjiang un „genocid” al grupului etnic uigur, în urma unei declarații similare a Statelor Unite în ianuarie.

  Secretarul de stat american, Antony Blinken, a promis o presiune constantă asupra Beijingului pentru situația din Xinjiang.
  Împreună cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, Blinken se va întâlni cu Yang Jiechi, șeful Partidului Comunist al Afacerilor Externe din China și consilierul de stat chinez și ministrul de externe Wang Yi, în Alaska, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru un summit 2 + 2. Cu toate acestea, Blinken a precizat că SUA nu consideră acest lucru ca fiind începutul unui dialog, chiar dacă Washingtonul a extins invitația.

  „Dacă nu au nimic de ascuns, arătați-ne, arătați lumii”, a spus Blinken săptămâna trecută. Cu toate acestea, o astfel de inițiativă era în lucru înainte de declarația UE. Zhang a spus că China este în negocieri cu un grup de membri ai UE. Ambasadorii statelor să viziteze Xinjiang în interesul de a risipi afirmațiile că peste un milion de uiguri au fost plasați în tabere de reeducare care forțează asimilarea lor în cultura chineză Han. vizitați Xinjiang.
  China a respins acuzațiile, spunând că instituțiile sunt centre profesionale voluntare înființate în conformitate cu planurile de acțiune ale Națiunilor Unite pentru prevenirea extremismului violent, ca răspuns la creșterea grupurilor separatiste musulmane care au fost responsabile de o serie de morți atacuri teroriste, inclusiv un masacru în capitala Urumqi în 2009, în care 197 de persoane au fost ucise și alte 1.700 rănite, aproape toți fiind chinezi han. Investigațiile jurnalistice separate au relevat fundamentele afirmațiilor de represiune anti-uigur derivate dintr-o mână de surse nesigure asociate grupurilor anticomuniste de extremă dreapta.

  Nu este clar ce efect va avea impunerea de sancțiuni asupra misiunii sau decizia guvernului chinez de a interzice delegației să se întâlnească cu o persoană solicitată care fusese condamnată în temeiul legislației chineze.
  „Aproape totul a fost aranjat”, a spus Zhang. „Îmi pare atât de rău că misiunea UE la Beijing a ridicat o cerere inacceptabilă, deci nu este acceptabilă. Dar oricum Xinjiang este deschis, deschis ambasadorilor europeni, deschis diplomaților străini, jurnaliștilor și turiștilor, deschis oricui ”.

  Zhang a numit oamenii care răspândeau astfel de acuzații „urăști China”, sugerând că fac acest lucru pentru câștig politic.
  De asemenea, diplomatul a avertizat Bruxellesul împotriva încercării de a lega Acordul cuprinzător privind investițiile din decembrie de problemele legate de drepturile omului, spunând că „problemele economice nu ar trebui politizate”.

  Acordul de referință va elimina barierele din calea investițiilor companiilor din UE pe continentul chinez, deschizând ușa industriilor auto și electronice, printre altele. Acest lucru vine după ce China a trecut de Statele Unite anul trecut pentru a deveni cel mai mare partener comercial al UE .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s